Door Privé: Annemieke van Dijk op 7 juli 2012

Mooi plaatje toch?

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

st1\:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Algemene beschouwingen bij Kadernota 2013

Diederik Samsom sprak op het congres afgelopen zaterdag de volgende woorden uit: ’Nederland heeft groei nodig. Mensen hebben banen nodig. Kinderen hebben onderwijs nodig. Ouderen goede zorg.’ Dit is de opgave waar wij de komende jaren voor staan.

Banen, onderwijs, zorg: hoe zien wij dat voor Hillegom?

Banen

Hillegom is een Bollengemeente, zowel op gebied van toerisme als van werkgelegenheid moeten we hier van profiteren.

In zijn speech geeft Samsom een drietal voorbeelden van best practices van economische ontwikkeling. Een daarvan is het Bio Science Park Leiden, waar op een paar vierkante kilometer, ingeklemd tussen het spoor en A44, door ondernemers, de universiteit, het HBO, het MBO, en de lokale overheid intensief wordt samengewerkt. Samen op zoek naar dat ene baanbrekende medicijn of die ene allesbepalende techniek halen bedrijven het beste uit zichzelf en uit elkaar.  Op het Bio Science Park geldt niet de wet van de sterkste, maar de wet van samen sterker. Het is die samenwerking die Nederland sterker en socialer maakt.

Onze inzet is wat bescheidener: het is die samenwerking waarbij Hillegom  aansluiting moet zoeken.

Hillegom is ook een forensengemeente. Het zorgen voor een goede bereikbaarheid is daarom van belang voor de werkgelegenheid van onze inwoners. Want het is bekend dat niet het aantal kilometers bepalend is voor de maximale afstand die mensen van hun werk willen wonen, maar de reistijd. Wij hopen dan ook dat in 2013 de plannen voor een busverbinding naar het station en het laatste deel van de N208 voortvarend vorm zullen krijgen.

De gemeente Hillegom is op dit moment bezig om een nieuw economisch beleidsplan op te stellen. Wij maken ons zorgen over de leegstaande bedrijfs- en winkelpanden in ons dorp. De PvdA wil kansen creëren door de huidige panden zo goed mogelijk te benutten, door bij voorbeeld niet te rigide te zijn in de bestemmingsplannen. Ook tijdelijk gebruik kan verlichting geven. Maar tijdelijk moet wel tijdelijk zijn en niet een per ongeluk ingezette beleidswijziging. Voor de ontwikkeling van de greenport Duin en Bollenstreek geloven wij in de lijn die wij met de Greenport Ontwikkel Maatschappij hebben ingezet. Ruimte is schaars in onze regio, daar moeten we dus voorzichtig mee om gaan. Wij willen daarom vasthouden aan de afspraken in de regio om 2625 hectare 1e klas bollengrond te behouden.

Ten slotte zijn wij van mening dat goed moet worden gekeken naar kansen voor nieuwe arbeidsintensieve werkzaamheden. Daarmee zorgen wij voor werkgelegenheid in ons dorp die aansluit bij onze beroepsbevolking, want een verhoudingsgewijs groot deel van de Hillegomse beroepsbevolking heeft een middelbaar of lager opleidingsniveau.

Onderwijs

Als tweede noemt Samsom onderwijs. Op het gebied van onderwijs heeft de gemeente niet zoveel te zeggen over de kwaliteit. Wel over de huisvesting. En daar zijn we heel hard mee bezig. Als het goed is opent nog dit jaar het nieuwe Fioretticollege inclusief prachtige sporthal haar deuren. Daar mogen we met elkaar best trots op zijn! Daarnaast is er gestart met het maken van plannen voor een nieuwe openbare basisschool. Zodat ook deze leerlingen onderwijs krijgen in een goed, gezond schoolgebouw dat voor modern onderwijs is ingericht. Een goede start is het halve werk.

Zorg

Ten slotte de zorg. In 2013 moet er een nieuw gezondheidsbeleid worden opgesteld. Het college stelt voor dit te combineren met sportbeleid. Deze koppeling begrijpen wij, maar sport is meer dan bewegen. Sport is ook verenigingen en sociale cohesie. Dit aspect moet niet uit het oog worden verloren.

Ten aanzien van het gezondheidsbeleid willen wij graag nog een extra stap zetten om een integraler beleid te formuleren. Op het gebied van zorg wordt met verschillende vormen van financiering gewerkt: AWBZ, zorgverzekering en gemeentegelden, deze laatste deels uit het gemeentefonds en deels uit de WMO. Deze verschillende geldbronnen zorgen vaak voor heel gescheiden werelden, terwijl het doel, namelijk bijdragen aan de gezondheid van de Hillegommers, hetzelfde is. Wij willen nadrukkelijk over de grenzen van deze financiële afbakening kijken door het aanbod op sport, welzijn en preventieve zorg dat de gemeente organiseert te laten aansluiten op het aanbod van de zorgverleners in onze gemeente, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, thuiszorgorganisaties etcetera. Wij zullen dan ook een motie indienen waarin wij vragen om dit aspect nadrukkelijk in het zorgbeleid op te nemen.

Een ander punt op het gebied van zorg dat in 2013 waarschijnlijk op ons af komt is de decentralisatie van de begeleiding van AWBZ naar WMO. Hoewel nu controversieel verklaard, lijkt hiervoor een zodanig groot draagvlak dat VNG erop inzet om deze decentralisatie door te laten gaan. Deze decentralisatie zal veel inzet van onze organisatie vragen, maar is ook een onzekere financiële factor in de kadernota 2013. Dit laatste samen met de decentralisatie Wet werken naar vermogen en jeugdzorg. 

Stel dat..

Stel je voor dat je vorig jaar in Hillegom werd geboren. Hoe zou je leven er dan over 10 jaar uit kunnen zien? Je woont met je ouders in de wijk ’t Zand. Je moeder gaat met de trein die vier keer per uur stopt naar haar werk in Amsterdam. Ze neemt de trein samen met een collega uit Noordwijkerhout die met de bus naar het station komt. Je vader werkt in Hillegom bij een innovatief bollenbedrijf gelieerd aan bio-science.

Jij gaat elke dag op de fiets naar de openbare basisschool Hilmare. Dat is veilig want er ligt een vrij fietspad langs de Wilhelminasloot aan de Zanderijkant. Verder door het sportpark en langs het Fioretticollege kom je uit op de vernieuwde N208. Je maakt gebruik van tussentijdse en naschoolse opvang die in hetzelfde gebouw zit als de school. In de zomer gaan jullie regelmatig zwemmen in De Vosse. Via de naschoolse opvang maakte je kennis met het sportaanbod in Hillegom. Een van de sportverenigingen vond je zo leuk dat je daar nu lid van bent. In het weekend ben je daardoor vaak op sportpark De Zanderij voor een wedstrijd.

Jouw grootouders wonen in de wijk Treslong in het huis waar ze al 25 jaar wonen. Ze wonen daar zelfstandig dankzij wat hulp vanuit woonzorgcentrum Parkwijk. Zo komt de thuiszorg regelmatig langs. De thuiszorg heeft goed contact met de huisarts. Gezamenlijk is in kaart gebracht waar de risico’s liggen op het gebied van gezondheid. Het was ook de thuiszorg die hen wees op de mogelijkheid om een Canta aan te schaffen met ondersteuning van de gemeente. Daarmee komen ze naar jouw sportwedstrijden op de Zanderij, maar gaan ze ook op bezoek bij hun vrienden in Lisse. Daarnaast maken ze regelmatig gebruik van het activiteitenaanbod in Parkwijk.

Mooi plaatje toch? Als PvdA Hillegom zijn we er van overtuigd dat dat haalbaar is. Als we slim samenwerken met onze partners in zorg, onderwijs en welzijn kunnen wij ook in de toekomst een goed aanbod organiseren en een goed voorzieningenniveau in stand houden. Als we slim samenwerken in de regio kunnen we onze inwoners direct of indirect aan werk helpen en kunnen we er voor zorgen dat de trein vaker gaat stoppen. Juist om het lokaal goed te regelen zullen we over onze grenzen moeten kijken. Over de grenzen van de gemeente en over de grenzen van financieringsstromen.

Annemieke van Dijk

Fractievoorzitter PvdA Hillegom

Privé: Annemieke van Dijk

Privé: Annemieke van Dijk

”Ik voel me hier thuis, en wil er aan blijven werken dat iedereen zich hier thuis kan (blijven) voelen.”  Hoofdstraat 115, Postbus 32 2180 AA  Hillegom Fotoarchief

Meer over Privé: Annemieke van Dijk