1 december 2009

Langs dorpen en pleinen

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Op 3 januari zal ons volledige 12 puntenplan gepresenteerd worden. Dat 12 puntenplan is natuurlijk geen momentopname omdat er nu toevallig verkiezingen zijn. Het is het resultaat van vier jaar (in veel gevallen zelfs langer) Hillegomse politiek, en onze kijk en antwoorden daarop. Gezien vanuit ons idealisme, maar vooral ook gestoeld op realisme, realistisch idealisme zeg maar. Mooi gezegd maar hoe werkt dat dan?

Één van onze punten: Voor een mooie en opgeruimde buitenruimte! Dat klinkt heel idealistisch, en dat is het ook, maar ik denk dat u zelf ook wel plekken kan bedenken in Hillegom die nu niet “mooi en opgeruimd’’ zijn. Plekken waarvan u misschien wel dagelijks denkt: moet dat nu zo? Dat hebben wij ook, want ondanks dat er PvdA in onze naam staat zijn wij natuurlijk gewoon Hillegommers, en bovenal een Hillegomse politieke partij, en net zo trots op ons dorp als wie dan ook. Dus willen wij dit idealistische punt waarmaken met realistische ideeën. Niet moeilijk of breed omschreven maar eenvoudige ideeën met gevoel en trots voor ons dorp, de buitenruimte is namelijk van iedereen. In ons 12 puntenplan zult u daar meer over lezen.

Met als hobby (vierdaagse) wandelen, kom ik al trainend door ons hele land. Ik zie zodoende, in al zijn diversiteiten, veel openbare ruimte/ruimtelijke ordening in ons land. Veelal zonder bestuurlijke kennis van het bepaalde gebied, en wat dan overblijft, is gewoon kijken/beleven, net zoals de meeste onder u ons dorp bekijken/beleven. Heel verfrissend, en geloof me, je gaat ook anders naar je eigen dorp kijken. Driel, Volendam, Malden, zomaar drie voorbeelden van dorpen waarvan je, al doorheen wandelend, vanzelf de openbare ruimte gaat opvallen. Er zijn er meer te noemen, dorpen die schoon zijn, gras strak gemaaid en struiken mooi gesnoeid. Dorpen waarvan de historische waarden perfect overlopen in de voor deze tijd benodigde waarden. Moderne wegen of architectuur in een historische dorpskern, het kan. Het voegt zelfs iets toe, namelijk het beeld van een gemeenschap die niet stilstaat, en volledig met zijn voeten in de wereld van vandaag staat. Zonder zijn historische herkomst teverloochenen of aan de andere kant enkel historie op te hemelen.

Een goed functionerende en krachtige overheid is hierbij wel belangrijk. Een ander punt van ons 12 puntenplan is: Samenwerking of fusie om zelf als dorp sterk te kunnen blijven! Wandelen is een tijdrovende hobby. Al kijkend en nadenkend ga je door de rust in je hoofd ook dingen zien die normaal gesproken niet opvallen of waar je niet bij stilstaat. Zo is Driel bijv een mooi dorp met grote historie, van de Romeinen via de daar “mislukte’’ reformatie, naar de Slag om Arnhem. Het is een goed ontsloten modern dorp, waar de 21e eeuw hand in hand gaat met de historie. Hoe doet zo’n “dorpje’’ dat? Dat is een vraag die ook bij al die andere voorbeelden opkwam.

Ineens zag ik het, het plaatsnaambord ….. Driel – gemeente Overbetuwe. Terugdenkend, en voortaan oplettend, bleken eigenlijk bijna al die opvallend mooie dorpen, een dorp te zijn met eigen identiteit, historie en trotse inwoners. Maar bestuurd door een regionaal overkoepelend goed functionerende en krachtige overheid. Wandelen is een populaire sport, ook getuige de ontvangst(en) die de wandelaars in plaatsen krijgen welke ze aandoen. Veel toeschouwers, koek en zopie, spandoeken. Bijvoorbeeld spandoeken met: Driel verwelkomt de wandelaars, en dus niet welkom in Overbetuwe…

Samenwerken of fusie binnen de Bollenstreek is van belang om te komen tot kwaliteitsverbetering van de gemeentelijke overheid. Hillegom ligt in een ingewikkeld krachtenveld. Krachten bundelen is van groot belang. Wel dienen dienstverlening per dorp, eigen dorpsidentiteit en politieke burgerparticipatie op dorpsniveau gewaarborgd te zijn.