10 oktober 2013

Hillegom een koploper in de wereld

Op 11 oktober hees wethouder Gerrit Kleijheeg de regenboogvlag bij het gemeentehuis in Hillegom.

regenboogvlag2013 pvda hillegom gerrit kleijheeg 1

 

regenboogvlag-PvdA Hillegom Gerrit Kleijheeg 2regenboogvlag2013 pvda hillegom gerrit kleijheeg 3

regenboogvlag2013 pvda hillegom gerrit kleijheeg 4

Regenboogvlag op tientallen gemeentehuizen

Voor homo-biseksuelen en transgenders is het vrijdag geen dag als alle anderen. Deze dag is namelijk uitgeroepen als nationale Coming Out-dag, bedoeld om deze groep te steunen en openlijk solidair te zijn. Er zijn nu al 37 gemeenten die daarom hebben toegezegd de regenboogvlag, het internationale gay-symbool, op het gemeentehuis te hijsen. Kennisinstituut Movisie, initiator van  de actie, roept meer gemeenten om op vrijdag de gekleurde vlag te voeren.

 Verantwoordelijkheid

Sinds enkele jaren heeft een aantal gemeenten afspraken gemaakt met de rijksoverheid over inzet van veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om zich in te zetten voor de positie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenders (LHBT). Waar dit niet gebeurt zou volgens Movisie de overheid, zoals de gemeente, die taak moeten overnemen.

Beleid op agenda 

De deelnemende gemeenten verklaren zich niet alleen solidair, ze voeren ook actief beleid op het gebied van homo-emancipatie, bescherming en voorlichting.  ‘Dat kan het ondersteunen van voorlichting in de klas zijn of op de werkvloer,’ zegt Paul van Yperen van Movisie, ‘maar ook bijvoorbeeld wat een gemeente allemaal kan doen om homoseksualiteitsbeleid op de agenda te krijgen.’

Structureel 

Onder de actieve gemeenten zijn de gemeente Hoorn, Amsterdam, Groningen, Almelo, Lelystad, Zwolle en nog ruim 30 andere gemeenten. ‘Deze gemeenten, waar wij hebben geadviseerd over LHBT-beleid, zijn koplopers in de wereld, internationaal lopen we met dit specifieke gemeentebeleid voorop,’ zegt Van Yperen. ‘Het gaat verder dan een eenmalige subsidie, het is de structurele ondersteuning van projecten om de LHBT-groep te helpen .’ De vlaggen worden vrijdag tussen 8.30 en 9.30 uur gehesen. De actie is op twitter te volgen via #regenboogvlag2013.

bron: binnenlands bestuur

 

Wethouder Kleijheeg over het roze emancipatiebeleid van Hillegom en het winnen van de Gouden zaklantaarn:

meer info Hillegom